El refugi antiaeri congelat en el temps

 El refugi antiaeri congelat en el temps: així ha culminat l’excavació del 292 del Poble-

Pintades i cartells, l'estructura intacta i un segon accés inèdit, els vestigis amagats al refugi del carrer de Piquer que es va clausurar reomplint-lo de runa




Entrar-hi és viatjar en el temps més de 80 anys enrere. Hi ajuden la galeria en volta en perfecte estat, els cartells que indiquen com comportar-s’hi i les guixades que van fer a les parets adults i infants mentre s’hi amagaven dels bombardejos durant la Guerra Civil. Els secrets amagats del refugi 292 (el número amb què es va catalogar l’any 1938, ubicat al carrer de Piquer, al Poble-sec) han quedat finalment al descobert després d’una excavació inèdita que s’ha allargat mig any.

És el temps que ha costat alliberar bona part de la galeria principal de les tones de runa i formigó amb què es va reomplir després que es clausurés el refugi. D’aquest obstacle, gens habitual, i de l’esforç per superar-lo de l’equip del Servei d’Arqueologia n’hem estat testimonis al programa ‘bàsics’, amb un seguiment del procés d’excavació durant quatre mesos.

Premi a la perseverança

El que ha passat després ha resolt alguna de les incògnites que envoltaven l’espai. Una és que ha quedat al descobert el refugi complet, d’uns 40 metres de longitud, tal com estava documentat en plànols originals de l’època de construcció. Això inclou un braç final de la galeria que, després de girar, s’endinsa sota els edificis del carrer i que s’ocultava rere una tàpia que els arqueòlegs van trobar un cop retirada tota la runa del túnel principal.